Sunday, 25 September 2011

PUDING KOKTAIL

PUDING KOKTAIL
Saiz loyang - 8 inci

Bhn2 Kastad:
1 cwn tepung kastad
5 cwn air
1 cwn susu segar @ susu cair
sedikit garam

*boleh juga tidak menggunakan susu segar @ susu cair tp air tu jdkan 6 cwn
*sukatan terpulang nk guna cwn ke, gelas ke, mangkuk ke... tp semua kena guna yg sama...

Cara2:
1. Masuk semua bahan dlm periuk, gaul rata n masak atas api perlahan hgga likat.
2. Tuang dalam loyang n sejukkan..

*boleh juga dituang dlm acuan kecil2 @ bekas dadih

Bhn2 Kuah:
1 tin susu cair
3/4 tin susu pekat
2 tin air (gunakan tin susu td)
1 sd kecil esen vanila

Cara2:
1. Masuk semua bahan dlm periuk, gaul rata n masak hgga mendidih.
2. Sejukkan..

- Bila nk mkn, amek puding kastad td, tuang kuah n hias dgn buah peach @ nata @ buah koktail...

Selamat Mencuba
-Laju Jari Menaip-
25/09/2011

No comments:

Post a Comment